NAH (niet-aangeboren hersenletsel)
Jij of iemand in jouw gezin heeft NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Dit zorgt voor grote problemen
“Als je hersenletsel oploopt, worden jij en je naasten als het ware gedropt in een pikdonker oerwoud vol bedreigingen. Vind dan maar eens de weg, zonder elkaar kwijt te raken.”
Wat is NAH?
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) betekent dat er na je geboorte schade aan je hersenen is ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld komen door een beroerte of een verkeersongeluk.
Moeilijk juiste ondersteuning vinden
Mensen met hersenletsel raken vaak na ziekenhuis en revalidatie ‘uit beeld’. Terwijl hun gedrag kan zijn veranderd of er sprake is van onbegrepen gedrag. In het ingewikkelde systeem van voorzieningen vinden sommige mensen hun weg, terwijl anderen verdwalen of vastlopen. Kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel hebben bijvoorbeeld. andere vragen dan volwassenen. De juiste ondersteuning vinden die je nodig hebt, is dan moeilijk.
Vermoeden van hersenletsel
Soms wordt NAH niet vastgesteld, maar is er wel een vermoeden van hersenletsel. Gedrag dat kan wijzen op NAH is:
- Zeer beperkte energie
- Ernstige vermoeidheid
- Prikkelgevoeligheid
- Veranderd gedrag
- Vertraagde informatieverwerking
- Problemen met planning, overzicht en structuur
- Geheugenproblemen
Wat kan Metgezel betekenen?
Iedereen kan vastlopen in de zoektocht naar hulp. Als je bent vastgelopen, kan Metgezel misschien helpen. Je kunt je ook aanmelden als je de naaste bent van iemand met NAH, zoals een broer, zus, vrouw of man.
Metgezel helpt cliënten, gezinnen en naasten met (zorg)aanvragen, knelpunten, administratie, praktische zaken en emotionele steun.
‘Doen wat nodig is’, is het motto van Metgezel.
Twijfel je of je in aanmerking komt voor Metgezel? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag mee over welke ondersteuning er mogelijk is.